Kan du inte läsa nyhetsbrevet? Klicka här

Besök vår hemsida Klicka Här


I MEDIA

 

2 MW pellets på väg

I veckan rullade den 38 ton tunga ångpannan på 2 MW till Umeå, där den skall installeras på Lantmännens foderfabrik i Holmsund.
Panncentralen är provkörd några dagar vid vår produktionsanläggning i Kvänum, därav det kraftiga ångutsläppet många undrade över…
 
Transporten är beräknad till två dygn, så fredag 27/2 finns personal från Kvänum Energi och Imtech Lidköping på plats i Holmsund för att lyfta allt på plats och börja slut montera.
Söndag 1 mars är det uppstart av anläggningen, och på måndag 2 mars skall den vara i fulldrift i treskift.
 
Pannan kommer från VEÅ AB  Sävsjö och förbränningsutrustningen från Janfire AB Åmål, brännaren är den hittills största som tillverkats av Åmåls företaget Janfire

 

 

Panncentralen kommer att byta ut med en oljeeldad ångpanna, där den nya brännaren kommer att förbruka ca 500 kg pellets / timma vid full drift. Allt för att spara koldioxidutsläpp, Tack Lantmännen!

 

Så ska Sverige bli fossilfritt
Tio dagar innan regeringen presenterar sin nya energikommission lägger statliga Energimyndigheten fram ett dokument som visar vilka val Sverige ställs inför på vägen mot ett hållbart energisystem. Hela dokumentet här!

Därför kommer oljepriserna att stabiliseras på låg nivå

Nya spelregler. Förändrad produktion, ny teknik och ­förändrad efterfrågan gör att ­oljepriserna kommer att förbli låga under lång tid ­framöver. Lägre priser på ­fossila bränslen kräver större subventioner av förnybar energi i utvecklingsfasen. REPLIK. Marian Radetzki missar ett par viktiga poänger när det gäller att stabilisera klimatet, skriver Filip Johnsson och Jan Kjärstad på Chalmers.

 

Vilken träpellets brinner bäst?

I Skellefteå har SP traditionellt sett fokuserat på trä och dess egenskaper. Nu kopplar Peter Sundberg på energifrågan, i och med sitt doktorandprojekt om förbränning av träpellets.

Sveriges gröna guld

Den årliga tillväxten av svenska skogar är jämförbar med Norges årliga oljeproduktion. Tillväxten av skogsbiomassa är varje år cirka 85 megaton (Mt) vilket omräknat i energienheter motsvarar 425 terawattimmar (TWh), alltså av samma storleksordning som Sveriges årliga energianvändning.

 


Kalendarium

 

Nordic Baltic Bioenergy Conference
 14-16 april, Riga Lettland
 Mer om Baltic Bioenergy här

 

PelletsFörbundets Årsmöte
  15 april, Kvänum
  Läs om programmet här

 

Northeast Biomass Heating Expo
 16-18 april, Portland (ME), USA
 Mer om Northeast Biomass här

 

Heating the Midwest
  20 April, Minneapolis
  Läs mer här

 

The Int. Biomass Conference
  20- 23 April Minneapolis
  Läs mer här

 

Slutkonferens Energimynd. bränsleprogram
  6- 7 maj Plats meddelas
  mer info inom kort


All Energy 2015
  6-7 maj, Glasgow UK
  Mer om All Energy här

 

European Biomass Conference and Exhibition
 1- 4 juni, Wien Österrike
 Mer om European Biomass här

 

SkogsElmia
 4- 6 juni, Jönköping
 Mer om Skogselmia här

 

Skogsnolia
 11- 13 juni 2015, Umeå
 Mer om Skogsnolia här

 

14th Pellets Industry Forum
  11- 12 juni 2015, Munich Germany
  Läs mer här

 

4th Naturallia match making forum
  12- 14 nov 2015, Sudbury 
  ON Kanada

  Läs mer här

 

European Pellets/WSED 2016

  24- 26 Febr, Wels Österrike

  Läs mer här

 


International trade

 

Video footage from Argus European Biomass Trading 2014 is now on YouTube. Listen to Samsung, FutureMetrics, Ekman & Co and other industry biomass leaders.

The global biomass industry has been entering a key period of growth and transition with the production of industrial wood pellets increasing across North America and a huge year on year surge in demand.

MEDLEMSBREV NR 3-15

Du kan beställa - eller avbeställa - ditt medlemsbrev här

 
Saxat från styrelsens arbete
Även fast de synpunkter och kommentarer som kommit angående vår nya hemsida har genomgående varit mycket positiva så ännu återstår att rätta till en del uppgifter. Arbetet fortsätter och vi behöver er hjälp. Ett exempel är medlemregistret där styrelsen beslutat att det skall vara möjligt för den enskilde medlemmen att lägga in sina uppgifter. Med anledning av detta ska ni i veckan som gått ha fått ett e-mail från kansliet(at)pelletsforbundet.se med unika inloggningsuppgifter och anvisningar på hur ni går tillväga. Om ni trots detta behöver hjälp går det bra att kontakta kansliet.
 
Ett annat område som vi vet att är värdefullt, för både den enskilde medlemmen och för marknaden som helhet, är de goda exemplens makt. Vi behöver även här eran hjälp att samla in massor av exempel där vi kan visa på lyckade projekt och investeringar. Exempel på hur det kan se ut hittar du på http://www.hundraprocent.info/goda-exempel. Då 100%-projektet nu är avslutat kommer vi att lägga över bl a dessa Goda Exempel till vår hemsida, men vi behöver naturligtvis fler exempel som vi tror att ni som medlemmar kan bidra med.
 
Statistikinsamlingen för 2014 finns nu överslagsmässigt redovisad på hemsidan och en sammanfattande rapport om marknaden kan du ladda ner här. Av den totala användningen av pellets inom landet, 1 756 768 ton, beräknas ungefär 1 175 000 ton avvändas i stora anläggningar. Det är trots det milda vädret i ungefär samma nivå som året innan. Intressant är att villamarknaden fortsätter att öka, kanske beroende på att allt fler ser pelletskaminen som ett bra och kompletterande alternativ till en värmepump.
 
På ett förslag från en av våra medlemsinstallatörer har styrelsen skrivit till Skatteverket angående ett schablonmässigt ROT-avdrag för installation av Pelletskaminer. Det finns inget sådant avdrag för pelletskaminer vilket vi anser borde vara självklart då motsvarande schablon finns för luft/luftvärmepumpar.
 
Pelletsförbundet har i veckan fått en inbjudan från Boverket att delta i en referensgrupp som ska föreslå åtgärder för att tidigarelägga tidpunkten då de europeiska kraven på utsläpp från utrustning för småskalig vedeldning inom ramen för ekodesignarbetet ska börja gälla i Sverige. Utrustning för småskalig vedeldning omfattar i det här arbetet såväl pelletspannor som vedpannor, braskaminer och dylikt med en effekt på upp till 500 kW. Boverket ska även föreslå informationsinsatser för att minska utsläppen av hälsopåverkande luftföroreningar från sådan utrustning. Vi deltar sedan tidigare i Boverkets arbeten kring "Frivillig certifiering av energiinstallatörer" och i SIS standardiseringsarbete kring "Fasta bränslen".
 
Med detta vill jag även passa på att önska er alla hjärtligt välkomna till vårt årsmöte den 15 april i Kvänum.
 
Lars Åbom

Ordf. PelletsFörbundet


 
Medlemsinformation från Kansliet
Det börjar redan bli hög tid att anmäla sig till vårt årsmöte. I år står Kvänum Energi för värdsskapet och hälsar oss alla välkomna till hjärtat av Västerrgötland. Kvänum Energi optimerar och bygger varje anläggning för varje kunds unika behov, med egna tekniker som installerar på plats.
 
I samband med årsmötet genomförs ett högintressant program där Michael Finell från SLU berättar om forskningen i Pelletsplattformen II som har gett intressanta resultat. Bl a vet man nu hur kolmonoxiden bildades som t ex orsakade dödsolyckan i en pelletssilo i Falköping förra året. Anders Adolfsson Suricata Energi & Miljö berättar om vad man ska tänka på i samband med konvertering till biobränslen i mellanskalan och Jörgen Mannheimer Greenbox Energy berättar om hur man skapar en gemensam plattform och bygger ett starkt PelletsFörbund.
 
Under rubriken Nya produkter ger nya möjligheter presenterar Thomas Kvist Kvänum Energi AB företagets pelletssatsningar, Robert Ingvarsson Janfire AB berättar om pellets i Ångpannor och andra spännande projekt, David Andrae från Vänertekno AB om pellets i spannmålstorkar och industrivärme
samt Staffan Lundegårdh Ariterm AB nästa generation av pelletspannor i villa.
 
På eftermiddagen får vi lyssna till Madeleine Westin känd TV-meteorolog och klimatdebattör som förklarar allt om väder, klimatförändringar och dess konsekvenser för oss alla och om behovet av klimatneutral energi. Vi arbetar också med att få någon med koppling till Energikommissionen att komma till Kvänum och berätta om hur man tänker sig arbetet med ta fram en hållbar färdplan mot ett fossilfritt Sverige. Du kan ladda ner hela programmet här.
 
Avgift för medlemmar i PF är 500 kr - och icke medlemmar debiteras 1 000 kr plus moms. I avgiften ingår deltagande under dagens föreläsningar och efterföljande 3-rätters middag. Bindande anmälan krävs av alla senast kansliet tillhanda den 1 april. Du kan anmäla dig till årsmötet via e-mail här. Vi har även reserverat ett antal rum på Hotell Lumber & Karle som du bokar själv via telefon 0512-709 00. Kostnad per enkelrum: 978 kr, per dubbelrum: 1 156 kr (exkl moms) http://www.lumberkarle.se/
 
Så till sist vill jag även så här i sista minuten påminna om konferensen Lönsam Energikonvertering i Industrin den 17 mars i Umeå. Missa inte chansen att lyssna till högintressanta föreläsare som genomfört framgångsrika projekt. Du kan läsa mer här!
 
Bengt- Erik Löfgren
Koodinator PelletsFörbundet

 
Nytt från medlemmarna
Vill du presentera ditt företag här? Kontakta kansliet via ett e-mail
 
 
PelletsFörbundet vill presentera och hälsa INRESOL välkommen som medlem i förbundet. INRESOL arbetar främst med innovationer som hjälper oss att rädda miljön och ge global nytta. För närvarande INRESOL fokuserar på stirling tekniska produkter inom förnyelsebar energi såsom solenergi, biobränsle och avfall. INRESOL GROUP med lokalisering till Gävle har tillverkning både i Sverige och Indien. Från och med 2009 finns INRESOL även som ett design och FoU företag i hjärtat av den svenska skogen i Älvkarleö Bruk.
 
INRESOL har genom grundaren Gunnar Wilson sedan 1983 en lång historia och massor med erfarenhet av att designa och utföra projekt för förnybar energi. Sedan 1994 har Stefan Larsson med personliga erfarenheter av att utveckla och arbeta i projekt över hela världen varit kopplad till bolaget. Stefan har också genom åren skapat många prisbelönta innovationer, patent och produkter. Med Genious™ stirling har INRESOL idag en produkt som är till nytta för mänskligheten och jorden.

-Vi kan med vår stora kunskap kring Stirlingmotorer hjälpa alla att bygga en miljöriktig energilösning. Med en kombination av beprövad teknik för stirling och ny kostnadseffektiv teknik, producerar INRESOL idag prisvärda och även bärbara kraftvärmepaket. Teknik som skiljer sig mycket från de flesta av de äldre stirlingprojekten på marknaden, säger Stefan Larsson.

Genious Portable Multi Fuel CHP är ett bärbart kraftvärmepaket baserat på en stirlingmotor som använder biobränsle och som kan användas i hemmet, stugan eller för annan användning. Genious™ är din bärbara el och extra värme. Med Genious™ har du allt du behöver för att bli energioberoende hela året, på sommaren samt på vintern. Om du vill använda systemet för att värma du kan ansluta till en elektrisk fläkt radiator, eller genom att ansluta enheten till pannans vattenburna system i huset.

 

The genious Solar Tracker använder värmen från solen som via 36 konkava högreflekterande speglar koncentrer värmen till motorn. Värmen kan nå upp till 1200 grader Celsius vilket resulterar i en kontinuerlig elektrisk uteffekt på 5 kW. Solar Tracker följer banan av solen.

The Genious Container är den perfekta lösningen för större byggnader, sjukhus, universitet, skolor etc. Våra stirlingmotorer har utformats så att de kan sammakopplas för att bilda större enheter, V6 / V8 / V12 etc. På så sätt kan man utnyttja samma brännarenhet för att skapa större uteffekter.

Med Genious Container kan vi enkelt att leverera "turn key" som enkelt kompletterar nuvarande el- och värme anslutningar. De är också mycket anpassningsbara för olika bränslen och kan utformas för att skapa allt från 10- 200 kW kraftvärme. Data samlas in, analyseras och görs tillgängliga för användaren via hemsidan och molnserver. Här kan man sedan följa tidigare och nuvarande användning, produktion, kostnader, förbrukning etc.

Genious™ Motorn kan även köpas fristående för specialiserade projekt och inkorporering i befintliga värmekällor.

INRESOL erbjuder 10 års garanti (90,000hrs) operativ livslängd innan det föreligger behov av underhåll. En intermittent service är dock nödvändig för små detaljer såsom filterrengöring och byta av O-ringen.

Mer information om IRESOL hittar du på företagets hemsida http://www.inresol.se/about/
 
Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 nb - 531 40  LIDKÖPING 
Telefon 0510 - 285 30  -  e-post info@pelletsforbundet.se  -  hemsida www.pelletsforbundet.se