Kan du inte läsa nyhetsbrevet? Klicka här

Besök vår hemsida Klicka Här

Se vår Nya Broschyr Här 
Ladda ner den som .pdf här


Nyheter

 

Uppvaknandet som präglar hållbarhetsåret

SvD Näringsliv summerar hållbarhets-året 2015. När superutvecklingsåret 2015 började stod det tidigt klart att klimat för första gången var på hela världens agenda. Företag och politiker har både drivit och drivits av frågan under året.

 

Svenska kraftnät: effektreserven är startklar
Elförbrukningen skjuter i höjden i kylan, och nästan all reglerkraft har tagits i drift. Nu är även effektreserven startklar.

 

Julgran blir till el eller biokol
Helgerna är över och den barrande julgranen ska ut. I Stockholm testas i år att göra biokol av de granar som lämnas in till återvinningscentralerna.

 

Förnybart fortsätter öka
Störst andel av förnybar energi kommer från biobränslen. Biobränslen har under senare år ökat i sådan omfattning att dessa svarar för nästan lika stor andel av tillförseln som olja, säger Jonas Paulsson vid Energimyndigheten.

 

Fler reaktorer kan stängas i förtid
Det har redan fattats beslut om att fyra kärnkraftsreaktorer i Sverige ska stängas i förtid. Nu varnar den statliga kraftkoncernen Vattenfall för att ytterligare reaktorer kan komma att stängas tidigare än planerat, skriver Dagens Industri.

 

13 nya lagar som påverkar VVS-branschen från årsskiftet
VVS-Forum har listat 13 nya lagar som börjar gälla från den 1 januari 2016 och som berör VVS-branschen. Bland annat höjs skatten från 60 till 80 procent av den generella skattenivån.

 


Kalendarium

 

Pellets 2016
  2- 3 febr Uddevalla
 
www.svebio.se

Klimatforum
 10 febr Stockholm
 Klimatforum

Framtidens fjärrvärme 2016

  18-19 februari, Stockholm

  Insight Events Sweden

European Pellets/WSED 2016

  24- 26 Febr, Wels Österrike

  Läs mer här

Biomass Policies Workshop

  14 March 2016, Amsterdam

   World Bio Markets

Policykonferens Energikommissionen

   7 mars, Stockholm

   Läs mer här

Argus Biomass 2016
  5-7 April, London, Storbritannien
  Argus Biomass
Nordbygg 2016
  5- 8 april, Stockholm
  Nordbygg

Pelletsförbundets Årsmöte

  13- 14 april, Eskilstuna

  mer info inomkort

Int. Biomass Conference
  11-14 Apr 2016 Charlotte
  North Carolina, USA
  Läs mer här

Global Pellet Market Outlook Summit

  11 Apr 2016 Charlotte

  North Carolina, USA

  Läs mer här

Nordic Baltic Bioenergy
 19-21 apr. Vilnius
  Baltic Bioenergy
All Energy
  4- 5 may Glasgow
  All Energy
World Bioenergy 2016
  24- 26 maj, Stockholm
  World Bioenergy
The 7th International Bioenergy Conference and Exhibition
  15- 17 June, Prince George BC
  Int. Bioenergy Conference
BIT’s 6th Annual World Congress of Bioenergy
  30jun- 3 juli, KINTEX,
  BITs- South Korea

Politikerveckan i Almedalen

  3- 10 juli, Visby

  Almedalsveckan

 


Internationellt

 

China to shut down coal mines

China will not approve any new coal mines for the next three years in a bid to reduce carbon emissions, according to the country’s National Energy Administration (NEA). The NEA says more than 1,000 existing mines will also be closed over 2016, reducing total coal production by 70 million tonnes.

 

Climate migration being ignored says new report

Migration due to climate change is being largely ignored by the world's media, according to a new report from the UK-based Ethical Journalism Network (EJN).

 

Obamas sista år vid makten väntas bli riktigt klimatår
Mycket talar för att USA:s president Obama kommer att fokusera på klimatet under sitt sista år vid makten. Flera politiska analytiker säger till tidningen The Guardian att Obama kommer att göra sitt bästa för att försvara klimatavtalet som slöts i Paris i december, och tvinga igenom sin agenda för miljö- och klimatfrågor.

MEDLEMSBREV NR 1- 2016

Du kan beställa - eller avbeställa - ditt medlemsbrev här

Nytt år och nya möjligheter

 

Jag hoppas att ni alla har haft några sköna lediga dagar under Jul och Nyårshelgerna, och att vi alla nu är redo för ett nytt och spännande år. Det är mycket på gång, och mycket som talar för att vi kommer att få se ett år med många nya möjligheter.

 

Vid klimatmötet i Paris i början av december enades världens länder om ett nytt globalt och rättsligt bindande klimatavtal. Det nya avtalet blir ramverket för ländernas klimatarbete under lång tid framöver, och kommer naturligtvis att kunna ge positiva effekter för även vår bransch. Bioenergi är ju en av de allra vikigaste hörnstenarna i klimatarbetet.

 

Avtalet skickar en tydlig signal till företag, kommuner och länder att arbetet med begränsa utsläppen och bygga motståndskraft mot klimatförändringar bara har börjat. Nu har i alla fall startskottet gått för ett kraftigt ökat klimatarbete för alla världens länder, och svenska regeringen har slagit fast att vi ska bli ett världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra länder. Regeringen vill att Sverige ska visa ledarskap genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Nu återstår att se vad detta kommer att leda till för vår del.

 

Positivt är också att vi redan i slutet av 2015 kunnat se en ökad efterfrågan på såväl pellets som nya pelletskonverteringar. Då framförallt inom det mellanskaliga- och storskaliga segmentet. Det bådar gott inför 2016. Men inte nog med detta, vi kan även ana en viss uppgång på villasidan, och då framförallt allt att det är fler villaägare upptäcker pelletskaminen. Låt oss hoppas att detta inte bara är tillfälligt.

 

Hur som helst så sänder sänder detta tillsammans positiva signaler för vår bransch inför 2016. Nu är det därför upp till oss alla att visa att detta inte bara är önskedrömmar utan en verklighet. Tillsammans kan vi bidra till ett växande pelletsintresse bland såväl användare som beslutsfattare. Här menar jag att vi inom PelletFörbundet har en viktig roll att fylla. Det är vi och framförallt alla våra medlemmar som varje dag arbetar i branschen som kan göra skillnad.

 

Reservera redan nu den 13- 14 april för PelletsFöbundets Årsmöte. Denna gång träffas vi i Eskilstuna där vi säkerligen kommer att få två intressanta dagar.

 

 Lars Göran Harrysson

Ordf. PelletsFörbundet

 


Missa inte Pellets 2016 i Uddevalla
 
För 22:a året i rad arrangerar Svebio tillsammans med PelletsFörbundet, sin årliga pelletskonferens med studiebesök och utställning i Uddevalla, 2-3 februari 2016.
 
Presentationerna Dag 1 kommer att göras på engelska då Svebio bjudit in flera intressanta internationella talare. Dag 2 är endast på svenska. Boka in dagarna för nätverkande, affärer, diskussioner och nya kunskaper! Som medlem i PelletsFörbundet har du rabatt på deltagaravgiften. Du kan anmäla dig här.
 
Plats: Konferens och middag: Bohusgården Hotell & Konferens, Nordens väg 6, Uddevalla. Du bokar själv rum via: bokning@bohusgarden.se, kod: Svebio
Hotellrum finns förbokade fram till den 15 januari.
 
Dagen inleds med ett studiebesök till Uddevalla Energis nya pelletsfabrik. Med utgångspunkt från kraftvärmeverket Lillesjöverket har Uddevalla Energi byggt världens första avfallseldade energikombinat med en pelletsproduktion av 42 000 ton pellets per år. 
 
Nu väntar ett nytt verksamhetsår med nya möjligheter. Från kansliet och styrelsens sida vågar jag lova att vi skall göra allt som står i vår makt för att du som medlem skall känna att vi jobbar för dig. Det vore trevligt om vi kunde träffas i Uddevalla och tillsammans hitta de vägar vi behöver jobba på tillsannans för att lyckas.
 
Lagom till det nya året kom vintern även till oss i den södra halvan av landet. Inte riktigt lika kallt som i vår norra landsdel som haft under minus 40 grader, men tillräckligt kallt för att vi alla skall förstå att varför det behövs en bra uppvärmning. Pellets är bra värme både för våra hem och vårt gröna samvete. Det känns extra bra att veta nu när minusgraderna trissar upp elpriset. Kylan har en direkt effekt på elpriset. Bara under årets första vecka har priset på el blivit omkring 60 % dyrare skriver Dagens PS....
  

Bengt- Erik Löfgren

Koordinator Pelletsförbundet

 


Ta del av vår nya broschyr 

 

Vi hoppas att ni kommer att använda denna broschyr för att marknadsföra både ert företag vårt förbund professionellt i sociala medier. Genom att använda sociala medier, kan vi kommunicera ut vårt budskap till tusentals mottagare. Se broschyren här!
 
Men vi behöver din hjälp för att genomföra detta. Därför vill vi be dig att dela broschyren online med kontakter i ditt professionella och sociala nätverk, och uppmuntra dem i sin tur att dela den med sina kontakter.
 
Hur man delar – snabbt och enkelt:  
Genom att använda den integrerade ikonen för sociala medier i onlinebroschyren, kan du dela den genom få enkla steg:
 
1. Öppna vår nya broschyr genom länken ovan
2. Klicka på en av ikonerna för sociala medier i det övre högra hörnet av skärmen (LinkedIn, Facebook eller Twitter)
3. Om du inte redan är inloggad på ditt konto för valt media, vänligen logga in
4. Ange en kommentar – till exempel:

 

"Titta på vår nya broschyr! Om du tycker om vad du ser, kan du hjälpa mig genom att dela den med ditt nätverk. Tack så mycket! "
 
5. Klicka på ikonen för att dela
 
Du har nu delat vår broschyr med dina kontakter!
 
Tack så mycket för din hjälp!


Från medlemmarna

Petro Pellets i Lusaka, Zambia. Tack vare PetroBios program “sell one give one” så har vi nu kunnat utrusta City of Hope med nya moderna pelletsspisar i stället för de primitiva träkolsspisarna de tidigare tvingades använda. Med de nya spisarna kommer de att få en mycket bättre lokal arbetsmiljö då emissionerna är så väldigt mycket lägre med pellets, sedan kommer de att spara ganska mycket pengar på lägre bränslekostnad, men framförallt blir klimatet den stora vinnaren. Inga växande träd behöver avverkas då pelletsen helt produceras med rester från träbearbetningsindustrin. På så sätt kan avskogningen bromsas och CO2 belastningen minska berättar Per Löfberg från Emerging Cooking Solution.

Bioenergi i Luleå AB bjuder in LTU-studenter den 24 februari för en rekryteringsträff i form av "speed dating" där studenterna får träffa Conny Holmberg, produktionschef vid Bioenergi, samt representanter från Personalenheten.

SCA BioNorr AB är en av Sveriges största och ledande producenter av träpellets. Se hur sågspån från SCAs sågverk blir till bionorrpellets. Miljövänlig energi från våra svenska skogar. Filmen är från 2012, men ger en bra insikt i hur pellets tillverkas.

MCZ pelletskaminer finns representerad i alla europeiska länder och i 35 länder utanför EU. I Danmark importerade MCZ´s pelletskaminer av Smith, Holm & Co. A/S – ett samarbete som har mer än 12 år i branschen! MCZ säljer huvudsakligen pelletskaminer direkt till installatörer och återförsäljare. Se nya videon om ECZ här! 

CIT och Äfab presenterar en ny rapport inom ramen för Regionutveckling inom Västra Götalandsregionen. Den handlar om hur Klimatneutral energiförsörjning bidrar till långsiktigt stabilare energipriser vilket är viktigt för såväl företagens- som hela nationers tillväxt och konkurrenskraft. Förnybar energi bidrar till att minska sårbarheten på både teknisk och ekonomisk nivå. Detta inte minst aktuellt idag med en orolig omvärld där beroendet av importerad fossil energi snabbt kan utnyttjas som kraftfulla påtryckningsmedel.

I denna förstudie sammanfattas hur ett samlat nationellt samarbete inom området tillverkning av värme, kyla och el genom förbränning av fasta och flytande biobränslen skulle kunna bidra till att samhället når ställda miljömål och samtidigt skapar ökad tillväxt för företagen.

För medlemmar som är intresserad av marknaden i Nordamerika och Kanada finns nu också en reserapport från Naturallia i Sudbury från november 2015 att ladda ner.

 

 
Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 nb - 531 40  LIDKÖPING 
Telefon 0510 - 285 300510 - 285 30  -  e-post info@pelletsforbundet.se  -  hemsida www.pelletsforbundet.se